Cudowny szpinak

Najlepszym sposobem na dostarczenie do organizmu witamin i makroelementów jest jedzenie szpinaku. Jest on, bowiem bogaty szczególnie w żelazo i witaminę C. Zawiera luteinę i betakaroten. Żelazo zawarte w nim jest bardzo łatwo przyswajalne dla naszego organizmu, więc bardzo na tym skorzystamy. Podajemy go najczęściej gotowany lub surowy. Zawiera również kwas szczawiowy, który może niekorzystnie wpływać na zdrowie, dlatego nie powinien być spożywany przez osoby niektóre osoby. Nie powinny go wykorzystywać w nadmiarze również osoby starsze, gdyż zbyt duża ilość żelaza może niekorzystnie wpływać na ich zdrowie. Szpinak ma bardzo wiele właściwości jednakże ma specyficzny smak i nie każdy decyduje się na jego jedzenie. Spożywanie szpinaku jest ważne, gdyż jest to najprostszy sposób na dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Obecnie możemy go podawać już na wiele sposobów i zawsze będzie on pełen wartości odżywczych.
Nie powinny go spożywać osoby:
• Cierpiące na artretyzm i reumatyzm
• Ze schorzeniami nerek
• Z chorą wątrobą
• Z chorobami układu pokarmowego.

© Copyright Kuchnia to nie cały świat dojrzalej kobiety 2024