Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród wielu wariantów, które daje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość smaków, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne włoskie jedzenie

Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, ravioli i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film