Pomidory – niezrównane źródło witamin

Często jedząc pomidory nawet nie zdajemy sobie sprawy jak wiele substancji odżywczych w sobie zawierają. Są to produkty bardzo smaczne, ale także dostarczają do naszego organizmu spore ilości witaminy A, B, C czy P, które są niezwykle potrzebne do życia. Możemy w nich znaleźć również inne istotne do normalnego rozwoju witaminy i mikroelementy. Najlepiej jadać je na surowo, gdyż wówczas zawarte w nich witaminy znacznie łatwiej się wchłaniają. Obróbka termiczna niszczy to, co pożyteczne w tym cennym warzywie. Jest wiele odmian pomidorów. Różne wyglądają i smakują, dlatego każdy może znaleźć takie, które spełnią oczekiwania i będą posiadały odpowiednie walory smakowe. Wspaniałym rozwiązaniem jest sałatka z pomidorów, którą możemy indywidualnie doprawić i dzięki temu zjemy ją ze smakiem. Powinny one nam towarzyszyć codziennie, gdyż dwa duże pomidory zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warzywa te zawierają również kwas foliowy potrzebny dla kobiet w ciąży. Koniecznie trzeba, więc przekonać się do tego warzywa, gdyż jest to niezrównane źródło witamin.

© Copyright Kuchnia to nie cały świat dojrzalej kobiety 2024