Smacznie, zdrowo, lekkostrawnie, czyli o diecie śródziemnomorskiej

Już od pewnego czasu dieta śródziemnomorska stała się jedną z najpopularniejszych diet odchudzających, chociaż sama w sobie nie miała takiego celu. Dieta śródziemnomorska to tradycyjny sposób odżywiania mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, która bazuje na produktach tj. warzywa, owoce, kasze, makarony, pieczywo pełnoziarniste, ryby, owoce morza i przede wszystkim zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego, jak oliwa z oliwek. Potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej zawsze doskonale smakują dzięki szerokiemu asortymentowi przypraw nadającym wyjątkowy smak. Dietę tą pokochają zwolennicy czosnku i cebuli, których nie brakuje w tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej. Niestety miłośnicy gęstych, zawiesistych sosów będą musieli o nich zapomnieć, ponieważ śmietana ustępuje tu miejsca naturalnym jogurtom, które często stanowią bazę wielu sosów.

Światowy fenomen tej diety polega przede wszystkim na odpowiedniej kompozycji składników, które dostarczają wszystkich niezbędnych dla organizmu wartości odżywczych, które zapewniają mu prawidłowe funkcjonowanie przez długie lata. Lekarze zalecają dietę śródziemnomorską przede wszystkim osobom cierpiących na choroby układu krążenia oraz problemy z nadmiarem cholesterolu. Wybierając dietę śródziemnomorską można jeść niezwykle smacznie, zdrowo i lekkostrawnie, co poprawi nie tylko stan zdrowia, ale i zapewni doskonałą figurę, nawet w późniejszym już wieku. Na zmianę diety nigdy nie jest za późno, a dania przygotowane według diety śródziemnomorskiej miło zaskoczą przyjaciół i bliskich.

© Copyright Kuchnia to nie cały świat dojrzalej kobiety 2024