Zasady zdrowej diety

Aby żyć, człowiek musi jeść. Nic tego nie zmieni. Warto więc zadbać o to, aby spożywana żywność nie szkodziła, a jedynie pomagała. Istnieją pewne zasady, do których polecam się stosować:

  • regularne posiłki – kilka małych porcji, najlepiej zawsze o tej samej porze – organizm przyzwyczai się do tego, nie będzie czuć głodu, a metabolizm się poprawi,
  • urozmaicone posiłki – dzięki temu organizm dostanie więcej potrzebnych mu składników, a dieta szybko się nie znudzi – jedzenie tego samego dzień w dzień (jak to jest polecane w niektórych dietach odchudzających) nie jest ani zdrowe, ani przyjemne,
  • małe kęsy – jedzenie należy dobrze pogryźć, dzięki temu jest szybko trawione i pojawia się uczucie nasycenia,
  • zdrowe przekąski – nie można o nich zapominać (a taki błąd popełniają bardzo często osoby na diecie – „przecież to tylko batonik, to się nie liczy”), lepiej mieć przygotowane marchewki do chrupania czy jakiś owoc,
  • ograniczenie soli – wiele produktów już i tak zawiera w sobie sól, wiec można z niej całkowicie zrezygnować, choć nie będzie to łatwe,
  • śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia – nie można omijać śniadania, organizm potrzebuje energii (szczególnie z pełnowartościowego białka) na rozpoczęcie dnia, zazwyczaj jest tak, że jeśli ktoś pomija śniadanie, to albo głoduje pół dnia, albo zaspokaja głód słodkim i kalorycznym batonem,
  • lekka kolacja – wieczorem nie można się objadać, nawet wtedy, kiedy wraca się późno do domu – organizm w nocy ma odpoczywać i regenerować się, a nie trawić dużą ilość jedzenia z kolacji.

Sabina Sosnowska

© Copyright Kuchnia to nie cały świat dojrzalej kobiety 2024