Czy warto jeść brukselkę?
Nie każdy lubi jeść warzywa, choć wszyscy wiemy, jakie są zdrowe oraz ile mają witamin i mikroelementów. Jednym z mniej lubianych warzyw szczególnie przez swą charakterystyczną goryczkę jest brukselka. To roślina, która powstała w Belgii z połączenia zwykłej kapusty i jarmużu. Ma ona bardzo wiele właściwości, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest idealnym źródłem witamin E, K, B1, B5 i B6 oraz zawiera takie pierwiastki jak miedź, żelazo, cynk i fosfor. Jest również bogata w kwas foliowy, ale i wiele innych. Zawiera również błonnik, który jest przydatny w odchudzaniu. Niestety smak goryczki wiele osób odrzuca od jedzenia tego warzywa. Możemy jednakże zniwelować ten efekt dodając do gotującej się brukselki odrobiny cukru lub cynamonu. Dobrze jest również zmienić wodę podczas gotowania. Warzywa tego nie powinno się jeść, gdy ma się problemy z jelitami, gdyż jest ona wzdymająca. W innych przypadkach jest to doskonałe źródło wszelkiego rodzaju witamin i minerałów, ale także ma doskonały smak, jeśli będzie odpowiednio przygotowana.