Co to jest slow food?
Organizacja Slow Food powstała po to, aby chronić regionalną kuchnię ze wszystkich stron świata. Jest to odpowiedź na tworzące się w każdym mieście fast foody, które niszczą kuchnię w takiej postaci, jaka była przed laty. Na świecie jest wiele przeróżnych tradycji. Każdy region ma swoje potrawy, którymi się szczyci. Niestety bary szybkiej obsługi zaczęły wypychać to, co dobre, pożywne i zdrowe, na rzecz jedzenia w pośpiechu, nie zdrowo, a wręcz szkodliwie. Coraz więcej mówi się, więc o tym, że produkty powinny być przygotowywane przez lokalnych wytwórców, a dania, które są przyrządzane powinny pachnieć i przywoływać chętnych. Organizacja ta ma przekonać ludzi do celebrowania posiłków, cieszenia się każdym kęsem, smakiem i zapachem. Promuje ona również kupowanie produktów lokalnych wytwarzanych ekologicznie, aby jedzenie nie było tylko „zapychaniem żołądka”, ale przede wszystkim, żeby dawało nam przyjemność. Działanie tej organizacji zaczyna przynosić efekty, gdyż dzisiaj już coraz więcej mówi się o tym jak ważne jest odpowiednie jedzenie i czerpanie z niego przyjemności.